viernes, 29 de abril de 2011

1. El cicle tecnològic

1. Identificació i anàlisi del problema o necessitat
En aquest apartat cal comprovar i analitzar el problema. Ens hem de fer diverses preguntes:
·És una situació nova o és conseqüència de l'aparició d'altres objectes o materials?
·Hi ha cap objecte que, encara que sigui d'una manera deficient, intenta satisfer la necessitat, o és un nou repte sense prescendents?

2. Exploració d'idees  i disseny de l'objecte
Analitzarem els objectes que ja existeixen i no satisfan prou bé la necessitat. Paral·lelament, farem una pluja d'idees tant per provar millores als objectes existents com per replantejar la solució des de zero, és a dir, buscant solucions radicalment diferents a les existents. Un cop reunides totes les idees noves i les millores proposades per als objectes existents, farem un anàlisi comparativa per acabar triant la solució que s'adapti millor a les nostres necessitats. La tria d'unes o altres dependrà dels condicionants  de tipus econòmic, mediambiental o estètic que prenguem en consideració.
Un cop triada la solució, la desenvoluparem completament fent un projecte.

3. Construcció de l'objecte
En aquesta fase plasmarem les nostres idees en un objecte real mitjançant les tècniques de treball. Normalment se solen fer prototipus i maquetes prèvies a l'objecte real per preveure'n el funcionament. De la mateixa manera durant la construcció de l'objecte definitiu si es detecten petits problemes o mancances es fan retocs per millorar-ne el funcionament.

4. Anàlisi de l'objecte
Un cop construït l'objecte l'avaluarem per comprovar si compleix els objectius que ens havíem fixat al principi. Aquesta avaluació de seguida revela petits problemes, que es poden arreglar i millorar en cas que si fem noves rèpliques del nostre  objecte en producció industrial.

Per resoldre els problemes tecnològics sempre hi ha més d'una solució.





viernes, 8 de abril de 2011

Activitats: motor de gasolina.

A continuació cal que responguis a una sèrie de preguntes per escrit. Per fer-ho cal que copiïs els enunciats al teu bloc i que contestis fent servir les teves pròpies paraules.


1. Dibuixa un motor de gasolina i indica'n les parts.


2. Què vol dir que un motor de gasolina és un motor de 4 temps? Digues com s'anomena cada temps.
El motor o cicle de quatre temps és un tipus de motor d'explosió que precisa de quatre curses del pistó o èmbol (dues voltes completes del cigonyal) per a completar el cicle termodinàmic.
Els temps són: admissió,compressió,explosió i escapament.

Fitxer:4-Stroke-Engine.gif

3. Explica com funciona un motor de gasolina. Ajuda't de dibuixos dels 4 temps per fer-ho.

Ciclo de cuatro tiempos.png

  1. Primer temps o admissió: en aquesta fase el descens del pistó aspira la mescla d’aire i combustible als motors d'encès provocat o l'aire en motors d'encès per compressió. La vàlvula d'admissió es manté oberta, mentre que la de sortida està tancada. Al primer temps el cigonyal dona 180º i l'arbre de lleves dona 90º i la vàlvula d'admissió es troba oberta i la seva cursa és descendent.
  2. Segon temps o compressió: Al arribar al final de cursa inferior, la vàlvula d'admissió s'obre, comprimint-se el gas contingut a la cambra per l'ascens del pistó. Al 2n temps el cigonyal dona 180º i l'arbre de lleves dona 180º, i a més les dues vàlvules es troben obertes i la seva cura es descendent.
  3. Tercer temps o explosió: En arribar al fi de carrera superior el gas ha assolit la pressió mínima. Als motors d'encès provocat, salta la guspira a la bugia provocant la inflamació de la mescla, mentre que als motors dièsel, s'injecta el combustible que s'autoinflama per la presó i temperatura existents a l'interior del cilindre. Als dos casos, una vegada iniciada la combustió, aquesta progressa ràpidament incrementant la temperatura a l'interior del cilindre i expandint els gasos que empenyen el pistó. Aquesta és l'única fase en la qual s'obté treball físic. En aquest temps, el cigonyal dona 180º mentre que l'arbre de lleves dona 270ºC, les dues vàlvules es troben tancades i la seva carrera es descendent
  4. Quart temps o d'escapament: A aquesta fase el pistó empeny, en el seu moviment ascendent, els gasos de la combustió a través de la vàlvula d'escapament que s'està tancada. En arribar al fi de carrera superior, es tanca la vàlvula d'escape i s'obre la d'admissió reiniciant-se el cicle. En aquest temps, el cigonyal, dona 720º i l'arbre de lleves dona 180º i la seva carrera és descendent.



4. Quins vehicles acostumen a portar motors de gasolina? Els vehicles.

5. Qui va inventar el motor de gasolina? Nikkolas Otto. Quin any?  1867

6. Quines avantatges i inconvenients té el motor de gasolina respecte d'altres motors com el dièsel?
El motor de gasolina té com a avantatges que es força lleuger i petit respecte al motor de dièsel, permet una gran acceleració i es més barat.
Els inconvenients són que consumeix més que el motor dièsel i per tant contamina una mica més que el motor dièsel. La gasolina es més cara que el gasoil i necessita més manteniment (més reparacions i controls).


7. Quina és la funció dels següents elements: bugia, biela, cigonyal i vàlvula?
-Una bugia és l'element que produeix la ignició de la mescla de combustible i aire als cilindres, mitjançant una guspira, d'un motor de combustió interna.
-La biela és un element mecànic que sotmès a esforços de tracció o compressió,transmet el moviment articulant a altres parts de la màquina.
-El cigonyal és la peça d'un motor que es tradueix en moviment alternatiu lineal del pistó en la rotació.
-Una vàlvula és un dispositiu mecànic amb el qual es pot iniciar, aturar o regular la circulació (pas) de líquids o gasos mitjançant una peça movible que obre, tanca oobstrueix de forma parcial un o més orificis o conductes.

8. Què és l'ordre d'encesa? Posa'n un exemple.
S'encarrega de produir i gestionar l'encesa de les bugies. Ex: Bobina individual.






9. Què és cilindres en línia? Dibuixa les configuracions de motors més usuals.

L’espai en què es mou amunt i a vall el pistó es denomina cilindre. La majoria de cotxes tenen motors de quantre cilindres col·locats en línia. Per fer que el motor funcioni suaument es distribueixen els temps dels quatre cilindres de manera que l’explosió es produeixi només en un cilindre cada vegada. La seqüència que segueixen les explosions s’anomena ordre d’encesa. 


  





10. Què és la gasolina i d'on s'obté? Quins perills té? 
La gasolina és una barreja d'hidrocarburs derivada del petroli que s'utilitza com acombustible en motors de combustió interna amb encès a espurna, així comaplicacions en estufes, llums, neteja amb solvents i altres més.
La gasolina com líquid inflamable pot encendre fàcilment per la calor, chispes o les descàrregues electrostàtiques, tenint en compte el seu emmagatzematge a recipients que no compleixen amb els riscos mínims de seguretat com Caneca podenexplotar per les altes temperatures i el grau de calor generada. ''¡Perill líquid inflamable!'', són algunes prevencions que trobem quan es parla d'aquest combustible que pot ser molt perjudicial si s'ingereix o s'inhala, de la mateixa manera afecta elsistema nerviós central i pot causar irritació als ulls i tracte respiratori.


11. Quins són i quina funció fan els principals sistemes auxiliars del motor?
-Carburació.Fa la mescla de gasolina i aire que entra al motor.
-Encesa.S'encarrega de produir i gestionar l'encesa de les bugies.
-Refrigeració.Refreda el motor perquè el calor no el malmeti.
-Lubrificació.S'encarrega de greixar el motor per reduir el fregament entre les peces.




12. Quins vehicles, en general, fan servir gasolina sense plom 95 i quins gasolina sense plom 98?
Normalment els vehicles mes potents utilitzen gasolina sense plom 98.